Diş eti çekilmesi nedir? Diş eti çekilmesi nedenleri? Diş eti çekilmesi belirtileri? Diş eti çekilmesinden korunma yolları? Diş eti çekilmesi tedavisi
Çünkü sorunlara en kısa sürede müdahale yapılmazsa ilerleyen zamanlarda daha büyük problemler oluşur. Sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olmak için günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması ve doğru diş macununun kullanılması gerekir. Diş eti çekilmesi ise en sık rastlanan ağız sağlığı hastalıklarındandır. Tedavisi elbette mümkündür. Fakat toplumumuzda genel olarak insanlarımız kolu ağrıyınca, bir yeri kesilip yara olunca hemen bir hastaneye veya doktora gider. Ne yazık ki diş etlerinin kanaması durumunda aynı hassasiyeti göstermezler. Dişlerinizde bir sorun olduğunu fark ettiğiniz an bir diş hekimine danışırsanız, daha ileri seviyelere gidip dişlerinizi kaybetmek zorunda kalmazsınız.
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti bir kemik üzerine oturmuş olan bir yapıdır. Bu yapı dişlerin sabit şekilde durmasını sağlar. Ancak zaman içerisinde biriken bakteriler bu etin erimesine ve yok olmasına sebep olur. Sonuçta ise diş eti çekilmesi diye tabir edilen rahatsızlık meydana gelir. Diş taşları bu hastalığın ortaya çıkmasında birinci faktördür. Dişlerin düzenli şekilde fırçalanmaması üzerinde bakteri oluşmasına sebep olur.Uzun süredir temizlik görmeyen dişler üzerinde bakteriler sertleşir ve diş taşlarını meydana getirir. Diş eti çekilmesinin en önemli belirtisi ise kanamadır, dişlerinizi fırçalarken hatta fırçalamadığınız zamanlarda bile diş etlerinin kanadığını görürsünüz. Sağlıklı diş eti kanamaz ve açık pembe renktedir. Diş eti çekilmesinin diğer belli başlı belirtileri ise şunlardır; Ağızda diş eti iltihaplanmasından kaynaklanan kötü kokular oluşur. Diş etlerinde kızarıklık, şişme ve hassasiyet olur. Diş kökleri açığa çıktığından dişlerde sallanmalar olur. Bu gibi durumları gözlemlediğiniz an geç kalmadan bir diş hekimine muayene olmanız gerekir.
Diş Eti Çekilmesi Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir?
Diş eti çekilmesinin en önemli sebebi düzenli fırçalanmadığından kaynaklanan bakteri plaklarının dişte birikip diş etlerine zarar vermesi olsa da, sayılamayacak kadar çok nedeni vardır. En sık rastlanan birkaç diş eti çekilmesi sebebi ise şunlardır;- Yaşlanma: Yapılan araştırmalar diş eti çekilmesinin ilerleyen yaşlarla birlikte artış gösterdiğini kanıtlamıştır.
- Genetik Faktörler: Aileden birinde diş eti hastalığı varsa siz de en ufak bir problemde bir diş hekimine gitmelisiniz. Çünkü yapılan araştırmalar %30 oranında genetik yatkınlığın olduğunu gösteriyor.
- Diş Sıkma ve Gıcırdatma: Bu problemin kökeninde psikolojik sorunlar ve stres yatmaktadır. Çoğunlukla uykuda olmakla birlikte gün içerisinde dişler büyük bir kuvvetle sıkıldığından bir süre sonra diş etlerinde hassasiyet ve çekilmeler oluşur.
- Sigara: Sigara ağız mukozasına zarar verir, damakta ve diş etlerinde tahrişe yol açtığından zamanla diş eti çekilmelerine yol açar. Bunun yanında sigaranın ağız kanseri, ağızda doku bozuklukları ve dişlerde renk değişimleri gibi daha birçok zararının olduğunu söylemekte fayda var.
- İlaç Kullanımı: Anti-depresanlar, doğum kontrol hapları ve kalp ilaçları ağız sağlığını etkileyen ilaçlardır.
- Kötü Beslenme: Kötü ve eksik beslenme vücudun immun (bağışıklık) sisteminin zayıflamasına yol açtığından diş eti hastalıkları da dahil birçok hastalığa davetiye çıkarır.
- Hormonal Değişiklikler: Hamilelik ve menopoz gibi dönemlerde diş etleri olduğundan daha hassastır, ağız sağlığına daha özen gösterilmelidir.
- Yanlış Fırçalama: Çok sert bir diş fırçası kullanımı diş etlerine zarar verir. Ek olarak sürekli yatay pozisyonda fırçalamak dişlerin tam anlamıyla temizlenmesini sağlamadığından bakteri birikintilerine ve zamanla çekilmelere sebep olur.
Yorumlar
Yorum Gönder