Çift ekran teknolojisi nedir? Çift ekran teknolojisi nasıl çalışır?
Çift Ekran Teknolojisi
Çift ekran teknolojisi, bir televizyondan iki farklı görüntü alabilmek olarak açıklanabilir. Örneğin; bir kişi maç seyrederken diğer kişinin aynı anda dizi seyredebildiğini düşünün. Bu teknoloji şu anda aktif olarak kullanılıyor, ülkemizde de Vestel tarafından piyasaya çıkarıldı ve satışa sunuldu.
Şekil 1 : Çift ekran teknolojisiyle uyumlu bir video oyunun görünüşü
PIP (Picture in Picture) denilen; ekranda bir görüntü varken diğer görüntünün küçük bir kare veya yarı yarıya ekrana paylaştırılması olayıdır. CES (Consumer Electronics Show) fuarında LG ve Samsung bu teknolojinin bununla limitli kalmayacağını, bir çiftin aynı anda istedikleri programları izleme olanağının olduğunu hem de tam ve geniş ekranda olabileceğini gösterdiler.
Sonuç olarak aynı anda tek ekran ve iki görüntü elde edildi. Bir görüntüden diğerine geçmek için ise özel gözlüklerin üzerinde bulunan tuşa basmanız yeterli. Ses sorunu da gözlüklere kulaklık çıkışı eklenerek giderilmiş.
Şekil 2 : Gözlüklerle iki ayrı görüntünün birbirinden ayrıştırılmış haliyle görünüşü
Çıplak gözle bakıldığında (3D için geliştirilmiş gözlük takılmadan) iki görüntüyü birbirine girmiş şekilde ve görüntülerin aynı anda oynadığını görüyorsunuz.
Görüntülerin video eşdeğeri iki radyo istasyonu arasına ayarlanmış; fakat özel bir çift görüntüleme gözlüğü ile teknolojinin sihiri göz önüne seriliyor ve tertemiz kristal gibi bir görüntüyü full led ekranınızda izliyorsunuz. Her bir kullanıcı kendi görüntülerini tam ekranda izleyebiliyor. İki video görüntüsü tek ekranda izlenebiliyor.
Peki Bu Teknoloji Nasıl Çalışıyor?
Çift ekranın 3D efekti birbirine çok yakın (insan gözünün algılayamayacağı) kare hızında, art arda iki resmin gösterilmesiyle oluşturulur.Geliştirilmiş gözlükler olmadan, görüntü bulanık, birbiri üzerine geçmek için yarışan iki resim gibi gözüküyor; fakat bunun için geliştirilmiş gözlüklerle bakıldığında, gözlükler ekrandaki görüntüleri senkronize olarak filtre edip mekanik etkiyle besliyor ve üst üste binmiş görüntülerden biri sağ gözlük camına gönderilirken, diğer görüntü sol gözlük camına gönderiliyor.
Bu yanıp sönen resimler o kadar hızlı zaman diliminde gerçekleşiyor ki, bizim beynimiz bütün bu ayrı resimleri tek bir görüntü olarak yorumluyor ve derinlik yanılsaması veren bizim kendi kandırılmış gözlerimiz oluyor.
Aynı bu konsept LG HDTV(55LM96000) ve Samsung OLEP modelinin CES'teki tanıtımında uygulandı. 3D efektlerinin taklidi için her bir göze sol ve sağ görüntülerini gönderen 3D gözlüklerinin kullanımı yerine sağ ve sol gözlerine zıt kutup mercekleri tutturulan bir gözden sadece sağ görüntüyü görebileceği, diğerinden de sol görüntüyü görebileceği gözlüklerin kullanılması sağlandı.
Normal 3D gözlükler ile basitçe tek gözümüzü kapatarak böyle bir etkiyi yapabiliyorduk; sadece sağ ya da sol ile baktığımızda bir tek filtrelenmiş görüntüyü ortaya çıkarıyordu. Teorik olarak bu demek oluyor ki siz iki 3D gözlüğünün sağ ve sol merceklerinin yerlerini değiştirerek kendi çift görüntülü gözlüklerinizi elde edebilirsiniz.
Maalesef ki çift ekran teknolojisi sınırlamasıyla bu pek mümkün gözükmüyor. Bu teknoloji en fazla iki oyuncuyu veya 2 izleyici destekler ve bu teknolojide görüntü 2 boyutlu görülebilir. 3 boyutlu oyunların oynanmasına ya da filmlerin izlenmesine olanak sağlamaz. Yine de, bu yeni teknolojinin hırslı oyuncular ve televizyonun ev halkı tarafından paylaşıldığı ailelerde 3 boyutludan (ya da bölünmüş ekrandan) daha popüler olarak denenileceği düşünülüyor.
Yorumlar
Yorum Gönder