Bloglar son yıllarda popüler hale gelmiş olan ve bireyler veya şirketler için paylaşım platformu haline gelmiş olan yeni nesil bir mecradır. İşleyiş prensibi olarak “günlük” mantığına dayanan bloglar zaman içerisinde farklı ve zengin bir içerik formu yakalayarak ve internetin erişim olanaklarından da faydalanarak oldukça etkin hale gelmiştir.
Bireyler ve Şirketler İçin Blogların Etkisi
Blogların popüler olmasındaki etkenlerden biri blog paylaşımlarının daha sıcak ve samimi bir havasının olmasıdır. Örneğin bir kişi kendi kişisel blogunda bireysel düşüncelerini, yemek tariflerini, gezi fotoğraflarını vb. paylaşabilir. Bu sayede, farklı bir insanın hayatından, deneyimlerinden ve görüşlerinden faydalanma imkanı ortaya çıkmış olur ve sosyal yapıda olan biz insanlar için blog paylaşımları ilgi çeken bir yapıya kavuşmuş olur. Bloglar kişiler için olduğu kadar şirketler için de samimi bir paylaşım imkanı tanıyabilir. Bir şirketin günlük çalışma anlarının veya şirketle ilgili yeni gelişmelerin paylaşılması şirketin mevcut ve potansiyel müşterileri için ilgi çekici ve faydalı bir bilgi akışı ve hatta etkileşim imkanı sağlar. Bu sayede de bir şirket soğuk ve etkileşimsiz bir havadan çıkıp daha müşteri odaklı ve sıcak bir yapıya sahip olabilir.
Blog nasıl açılır?
Bir blog esasında bir internet sitesi veya bir internet sitesinin bir parçasıdır. Yani örneğin “www.siteadresi.com” şeklinde bir blog olabileceği gibi “blog.siteadresi.com” şeklinde bir alt alan adı veya “www.siteadresi.com/blog” şeklinde bir alt klasör şeklinde de blog açabilmek mümkündür. Her farklı durum için altyapı oluşturmaya yönelik uygulanması gereken adımlar esasında benzerdir. Yukarıdaki alan adı opsiyonlarından birini seçtikten sonra blogunuzun alt yapısı için bir karar vermeniz gerekir. En çok kullanılan blog alt yapıları olan
WordPress, Joomla veya Drupal seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Bu alt yapılar PHP tabanlı olduğundan hosting alırken PHP diline uygun yani Linux tabanlı bir hosting hizmeti satın almalısınız. Bazı hosting paketleri “WordPress Hosting” şeklinde de satılabiliyor, bu durumda eğer WordPress kullanacaksanız bu tarz bir hosting de satın alabilirsiniz. Alan adı ve hosting satın aldıktan sonra bu blog alt yapısı paketlerini FTP sunucusuna yüklemeniz gerekecektir. Farklı altyapılar için farklı ayarlamalar olabilir, seçeceğiniz alt yapıya göre bu konuda araştırma yapabilirsiniz. Alan adı, hosting ve blog yazılımı kurulumundan sonra artık blogunuz aktif hale gelmiş olacaktır ve paylaşım yapmaya bu aşamadan sonra başlayabilirsiniz.
Kurulum ve yazılım ile uğraşmadan blog nasıl açılır?
Herhangi yazılım veya kurulum işlemleriyle uğraşmadan ve ücretsiz olarak da blog sahibi olabilirsiniz. Bunun için yine popüler blog servislerinden WordPress.com, Blogger.com veya,Blogcu.com seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder