Macintosh nedir? Macintosh ne işe yarar?



Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını MacIntosh Apple türünden alan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.
PowerPC mimarisini kullandığı 1994-2005 yılları arasında x86 sınıfı bilgisayarlardan ayrılan en önemli özelliği RISC (Reduced Instruction Set Computer) mimarisiydi.
Apple'ın ana reklam sloganlarından bir tanesinin "think different" (başkaları gibi düşünme, farklı ol) olduğunu belirtirsek, bu markanın felsefesini açıkça ortaya koymuş oluruz. Steve Jobs bu kampanyada, 20. Yüzyıl'ın ünlü tanıkları olarak Albert Einstein, Pablo Picasso, Gandhi ve John Lennon'u kullandı. Gelişmenin, geleneklere karşı gelmenin, özgürlüğün ve aynılaşmaya karşı savaşın amblemi olan bu kimlikler; Apple imzalı bilgisayarlara ün ve başarı getiren temel niteliklerdir. Nitekim Apple kullanıcılarının çoğunluğu; her tür emre ve geleneğe isyan eden, yaratıcı ve sanata eğilimli kişilerden oluşmuştu ve oluşmaktadır. Bugün Macintosh bilgisayarların büyük kısmı gazete ve dergi sektöründe ya da grafik stüdyolarında kullanılır. En erişilebilir Mac olan iMac'lar henüz hayatımıza girmeden önce, Apple'ın bilgisayarları lüks objesi veya bir şirketi n başarı sembolü olarak görülüyorlardı. Gerçekten de Mac bilgisayarların, düşünce olarak şirketlerin imajını oluşturmakta katkıda bulundukları söylenebilir. Çünkü Apple, bilişim dünyasında övgüyü hak eden önemli şirketlerin başında gelmektedir ve Macintosh ile çalışmak, çoğu zaman bir ayrıcalık olarak değerlendirilir.

Diğer taraftan, ısırılmış bir elma simgesi ile sembolize edilen bu bilişim devine en sık yöneltilen eleştiri de tam olarak bu düşünceden yola çıkmaktadır. Çünkü Macintosh bilgisayarlar fonksiyonel olmaktan çok güzellikleriyle ön plandadırlar ve bu sayede dikkat çekerler. Ancak yüksek performansları çoğu zaman arka planda kalır.

İşletim Sistemleri

Mac OS - Mac OS X

Macintosh serisi bilgisayarlar, genellikle Apple'in kendi ürünü olan Mac OS işletim sistemini kullanır. Mac OS, kendi içinde Mac OS Classic(1984-2001/1.0-9.2.2) ve Mac OS X (2001-/10.1--) olarak ikiye ayrılır. İki işletim sistemi birbirinden bağımsızdır ve Mac OS X, Classic altında çalışan yazılımları Classic (Mac OS X) adı verilen bir yazılım ile çalıştırmaktadır; ama Classic desteği, Apple'in Macintosh serisinde Intel işlemcileri kullanması ile bitmiştir ve günümüzde sadece PowerPC sahibi Macintoshlar Classic yazılımlarını çalıştırabilmektedir. Ayrıca 22 Ekim 2013'te MAC OS X'in son sürümü olan Mavericks (10.9) piyasaya sürülmüş ve daha önceki sürümlerin aksine son kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmuştur.


Windows
Intel işlemcili Macintoshlar, Boot Camp adı verilen bir yazılım sayesinde Microsoft Windows işletim sistemi de kullanabilmektedir. Yazılım, Windows XP SP2, Windows Vista, Windows 7 ve Windows 8 desteği ile işletim sisteminin Macintoshlarda rahatlıkla çalışabilmesi için gerekli sürücüleri de yüklemektedir.

A/UX

Macintoshlarda çalışabilen başka bir işletim sistemi ise yine Apple'in kendi ürünü olan A/UX işletim sistemidir. İşletim sistemi Macintosh II, Macintosh Quadra ve Macintosh Centrisserisi Macintoshlarda UNIX çalıştırılabilmesi ve ayrıca Mac OS işletim sisteminin arayüzünü koruma amacıyla, 1988 yılında piyasaya sürülmüştür. Sistem fazla tutmamış ve PowerPC işlemci serisine uyarlanmadan 1995 yılında geliştirilmesi durdurulmuş ve piyasadan kaldırılmıştır.
Linux

Macintosh serisi bilgisayarlarda, çeşitli Linux sürümlerinin çalıştırlabilmesi mümkündür. Bunlardan belki de Macintosh için en ünlüsü MkLinux işletim sistemidir. Sistem 1996 yılında OSF Research Institute ve Apple C tarafından yapılmıştır.
iApps
iApps, Apple'ın genelde Macintosh bilgisayarları ile birlikte dağıttığı veya iLife veya iWork gibi yazılım paketleri ile satışa sunduğu yazılımlara denir. Bu yazılımlar, iTunes dışında, sadece Mac OS X altında çalışmaktadır.

Bazı iApps türü uygulamalar:
  • iTunes, 'digital jukebox' yazılımı. Mac OS X ve Windows için.
  • iMessage, görüntülü sohbet özelliği taşıyan bir Bonjour ve AOL Instant Messenger sohbet yazılımı
  • iMovie, dijital video kameralar ile kullanılmak için hazırlanan video düzenleme yazılımı
  • iPhoto, dijital fotoğraf makinalarında fotoğraf aktarma, arşivleme ve düzelme için bir düzenleme yazılımı
  • iWeb, web sayfa düzenleme yazılımı

Donanım

Şu anda üretimde olan bütün Macintosh serisi bilgisayarlar Intel x64 işlemcileri kullanmaktadır. Bu bilgisayarlar standard olarak minimum 4 GB hafıza içermektedirler. Macintoshlar, Combo Drive (DVD okuyucu ve CD yazıcı) veya SuperDrive (DVD ve CD yazıcı) ile gelmektedir. Güncel Macintoshlar, veri transferi için USB, FireWire veThunderbolt portlarını kullanmaktadırlar.

İşlemci

Orijinal Macintosh, Macintosh 128k, 8 MHz hız ile çalışan Motorola 68000 işlemcisi ile üretilmiştir. Macintoshlarda kullanılan işlemciler doksanlı yılların başında kendini PowerPC, ve 2005 yılında ise Intel x86 işlemcilerine bırakmıştır.

Veri Transferi ve bağlantılar

İlk çıkan Macintosh'lar, harddisk veya disket okuyucular için Apple'ın özel olarak hazırlanmış seri portunu kullanmaktaydı. Bu daha sonra kendisini Macintosh Plus'ın piyasaya sürülmesi ile SCSI'ye bırakmıştır.

Klavye, fare gibi aygıtlar için, Macintosh II ile beraber Apple Desktop Bus(ADB) portu kullanılmaya başlanıldı. 1998 yılında iMac'in piyasaya sürülmesi ile birlikte, Apple, ADByerine USB kullanmaya başladı. ADB portuna sahip olan son Macintosh, 1999 yılında piyasaya sürülen PowerMac G3 (B&W) oldu. Bu Macintosh ADB ile birlikte USB'yi destekleyen ilk ve tek Macintosh'du.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Araçlardaki ESP sistemi nedir? ESP ne işe yarar?

Karaciğer nedir? Karaciğer ne işe yarar? Karaciğer fonksiyonu?

Dalak nedir? Dalak ne işe yarar? Dalağın işlevleri?