Mac adresi nerdir? Mac adresi ne işe yarar? Mac adresi nasıl balır?



Ethernet, Token Ring, Wi-Fi, Bluetooth, FDDI, SCSI gibi protokollerde kullanılmak üzere, herhangi bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar. MAC kelimesi Ortam Erişim Yönetimi anlamına gelir ve kısaltma terimini de İngilizce olarak yazılan anlamının yani Media Access Control baş harflerinden almıştır..

Her “Ağ Kartının” kendine özgü, dünyada başka bir kartta olmayan 48 bitlik fiziksel adresi vardır.

  • MAC Adresleri hexadecimal olarak yazılırlar.

Mac adresi 2 adet 24 bitlik adresten oluşur.

  • İlk 24 bit IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) isimli kurum tarafından üretici firmaya verilen kısımdır. Böylece dünya üzerinde iki aynı MAC adresinin olması engellenir.

  • İkinci 24 bit ise, üretici firmanın her ürettiği karta verdiği adres kısmıdır. Örneğin, bir MAC adresi 00-50-05-1A-00-AF şeklinde olabilir. Bu adres o ağ kartı üzerine, üretildiği firma tarafından ROM üzerine kaydedilir ve bir daha değiştirilemez.

MAC adresinin kullanıldığı protokollerden bazıları şunlardır:

  •  Ethernet
  •  Token ring
  •  Wi-fi
  •  Bluetooth
  •  FDDI
  •  SCSI

Bir MAC adresinde ilk üç bit adres havuzunu dağıtan organizasyonu, sonraki beş bit ise üreticiyi temsil eder. Dolayısıyla, bir MAC adresinin ilk bitlerine bakılarak kartın hangi şirket tarafından üretildiği görülebilir.

>>MAC adresleri, aralarına “:” işareti konarak 16’lı tabanda yazılır: 01-23-45-67-89-ab. Bazı MAC adresleri özel adreslerdir:

  • FF:FF:FF:FF:FF:FF adresi tüm cihazlara yayın yapmak (broadcast) için kullanılır.

  • İlk bitleri 01 olan adresler, Ethernet ve FDDI’de birçok cihaza yayın (multicast) için kullanılır.

  • Yerel olarak atanmış MAC adresleri 02 ile başlarlar. >>MAC adresleri ile Ip Adresleri arasındaki bağ ARP ve RARRP protokolleri tarafından yapılır.

ARP Nedir?

Yerel ağların oluşturulmasında en çok kullanılan ağ arayüzü Ethernet’ tir. Sistemlere Ethernet arayüzü görevi gören ağ kartları takılarak LAN ’lara kolayca eklenmektedir. Ethernet arayüzleri birbirlerine veri paketi göndermeleri için, kendilerine üretim sırasında verilen fiziksel adresleri kullanırlar; 48 bit olan bu arayüzler her bit için farklıdır. Ancak TCP/IP protokolünün kullanıldığı ağlarda 32 bit olan IP Adresi kullanılır. Fiziksel katmanda Ethernet arayüzü kullanılıyorsa, IP adresten fiziksel adrese dönüşüm işinin yapılması gerekir. Bunun için sistemlerde adres çözümleme protokolü olan ARP(Address Resolution Protocol ) ve ARP tabloları kullanılır.

RARP Nedir?

RARP, yeni çalıştırılmış (new-booted) bilgisayarların Ethernet adreslerini ağa duyurması ve kendi IP adresini sormasını sağlar. Bunlar disksiz bilgisayarlardır ve bu bilgisayarlar için RARP sunucusu bu sorulara cevap verir.IP adres istekleri, yerel alan ağı dışına çıkamadığı için isteklerin oluştuğu yerel alan ağlarında bir RARP sunucusu olması gerekir

ARP ve RARP birbirinden farklı işlemlerdir. ARP her sunucunun kendi donanım adresi ve protokol adresi arasındaki haritalamayı bildiğini farzeder. Diğer sunucular hakkında edinilen bilgi küçük bir bellekte tutulur. Bütün sunucular eşit statüdedir. İstemci ve sunucu arasında hiçbir ayrım yoktur.

RARP’ de ise durum farklıdır. İstemcilerden gelen istekleri cevaplamak ve protokol adresinden donanım adresine veritabanı haritalanması için daha fazla sunucuya gereksinim duyar.

MAC ADRESİ ÖĞRENME

Windows İşletim Sisteminde Mac Adresi Öğrenme

–Windows Vista’da mac adresi (fiziksel adres) öğrenmenin üç yolu vardır:

  • Başlat (Start) -> Aramayı Başlat (Start Search) kutusuna cmd yazılır ve Başlat menüsünde beliren cmd simgesi tıklanır.

Açılan komut istemi penceresine ipconfig /all veya ipconfig -all yazılır ve Enter tuşuna basılır. Bu komut bilgisayardaki ağ adaptörlerinin (wireless, yerel ağ bağlantısı vb.) listelenmesini sağlayacaktır. Listede ilgili ethernet bağdaştırıcısının altında Fiziksel Adres (Physical Address) etiketli on iki haneli karakter dizisi o bağdaştırıcının MAC adresidir.
Mac adresini öğrenmek için izlenilebilecek ikinci yol ise “getmac” komutunu çalışmaktır. Komut istemi penceresine getmac komutu yazılır ve Enter tuşuna basılır. Listede Fiziksel Adres (Physical Address) etiketli on iki haneli karakter dizileri bilgisayara bağlı bulunan ağ bağdaştırıcılarının Mac adresleridir.
Diğer bir yol ise Başlat (Start) -> Tüm Programlar (All Programs) -> Donatılar (Accessories) -> Sistem Araçları (System Tools) -> Sistem Bilgisi (System Information) yolunu izlemektir. Açılan pencerede Bileşenler (Components) -> Ağ (Network) -> Bağdaştırıcı (Adapter) seçeneği seçilerek istenilen ağ bağdaştırıcısının MAC adresi öğrenilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Araçlardaki ESP sistemi nedir? ESP ne işe yarar?

Karaciğer nedir? Karaciğer ne işe yarar? Karaciğer fonksiyonu?

Dalak nedir? Dalak ne işe yarar? Dalağın işlevleri?