EBD sistemi nedir? EBD sistemi nasıl çalışır? EBD sistemi ne işe yarar?



Hepimiz ABS ve EBD sistemlerini beraber mutlaka anmışızdır ya da bir yerlerde karşımıza çıkmıştır. Aklımıza acaba bu iki sistemde aynı işe mi yarıyor diye bir soru gelebilir. Aslında bu düşünce bir bakıma yanlış değildir. Çünkü bu iki sistem ortaklaşa görev yaparlar. Aslında temelde ikisi de birbirlerine yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiş sistemlerdir. Bu sistemler hemen hemen aynı parçaları ortaklaşa kullanırlar.(ECU, sensörler vb)

Peki EBD sistemi nedir ve nasıl çalışır?



EBD, yani Electronic Brake Force Distribution olarak bilinen sistem Türkçe’de Elektronik Fren Kuvveti Dağıtım Sistemi olarak bilinmektedir. Bu sistemin öncelikli amacı hem ön hem arka tekerlekler arasında oluşan fren kuvvetini düzenlemek ve dengeli olarak her iki kısmada iletmektir. Biraz daha detaylı olarak ifade etmek istersem; aracımızla hareket halindeyken frene bastığımızda araca ileriye doğru bir kuvvet uygulanır. Bu kuvvet ise süspansiyon sistemi üzerine de etki eder ve aracın ön kısmı yere doğru yaklaşır. Sonrasında ise aracın arka kısmı ise ön kısmın tam tersine havaya doğru kalkar.


Aracımızla giderken yaptığımız frenleme ne kadar kuvvetli olursa ön ve arka tekerlekler arasındaki bu uygulanan kuvvet de o derecede farklı olacaktır. Bu kuvvet farkı eski nesil araçlarda daha belirgindir ve bu sisteme sahip olmayan tüm araçlarda bu kuvvet arasındaki dengesizlikler daha etkilidir. Bu sisteme sahip olmayan bir araçta frenin uyguladığı basınç her iki aksa aynı miktarda paylaştırılmasından dolayı arka tekerler, üzerilerinde var olan düşük yük sebebiyle ön frenlerden daha önce devreye girerek kızaklama yapmaya başlayacaktır.


Burada ise EBD istemi devreye girerek, bu dengesiz olarak uygulanan kuvveti eşit olarak hem ön hem de arka akslara dağıtır. Kısacası, sert fren durumunda ön aksa daha fazla arka aksa daha az fren kuvveti yollamaktadır. Bu dengesizliğin giderilerek kızaklama ve kaydırma yapma olasılığı azaltılmış olur. İşte bu durumda daha güvenli bir frenleme yapmayı sağlar.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Araçlardaki ESP sistemi nedir? ESP ne işe yarar?

Karaciğer nedir? Karaciğer ne işe yarar? Karaciğer fonksiyonu?

Dalak nedir? Dalak ne işe yarar? Dalağın işlevleri?