Biyel kolu nedir? Biyel kolu ne işe yarar?



Biyel kolu, pistonla krank milini birbirine bağlayan parçadır.Bir ucu perno yardımıyla pistona ve diğer ucu veya büyük tarafı ise krank pimi ile krank miline bağlanan biyel kolları, pistonun silindir içinde yaptığı eksenel hareketi, dönme hareketine çevirerek krank milinin dönmesini sağlar. Motorun piston pernosu ile birlikte mekanik olarak en çok yüklenen parçalarındandır.
Biyel kolları bir tarafı krank miline bağlanan diğer tarafı is pistona bağlanan hareketli bağlantı kollardır. Krank mili döndüğü zaman biyel kollarını hareketlendirir. Pistonlara bağlı bir şekilde hareket eden biyel kolları pistonun ileri-geri hareket etmesini sağlar.
Biyel malzemesi olarak kır dökme demir kullanılır. Kır dökme demir ucuz olması, sınırlı yağlaması, aşınma ve kaynamaya karşı koyacak sertliğe sahip olmasından dolayı biyel için ideal malzemedir. Seri üretimde kokil kalıplar kullanılarak üretilir. Dökümle temel yapının oluşturulmasından sonra hassas talaş kaldırma yöntemleri ile pim ve krank yatakları işlenir.Ancak son zamanlarda motor güçlerinin artmasıyla daha çok mukavemetli bir imalat yöntemi olan sıcak dövme metoduyla da imal edilmektedir.
Biyel kolları çelik dövme yada döküm malzemeden imal edilmektedir. İmalatları sırasında hassas olarak işlenmeleri gerekmektedir. Hareketli ve birbiriyle etkileşimli malzemeler oldukları için pürüzsüzlük önemli bir unsurdur.Biyel kolları pistonlara perno adı verilen bir başka çelik malzeme ile tutturulur. Bu sayede biyel kolunun pernoya hareketli ve sağlam bir şekilde tutunması sağlanır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Araçlardaki ESP sistemi nedir? ESP ne işe yarar?

Karaciğer nedir? Karaciğer ne işe yarar? Karaciğer fonksiyonu?

Dalak nedir? Dalak ne işe yarar? Dalağın işlevleri?